2020. jún 07.

Mézédes elektropop svéd módra

írta: Isti.S
Mézédes elektropop svéd módra

Robyn - Honey - lemezajánló

Sok helyen megkapjuk, hogy a svédek tudnak csak igazán jó és populáris zenét kreálni, számtalan előadó dolgozik svéd zeneszerzőkkel, producerekkel, az eredmény pedig többnyire egy stabil slágerlistás - vezető - helyezés.

img_3159.jpeg

Azonban félreértés ne essék, ebben a kontextusban a mézédes nem a giccset jelenti, hanem olyan édes ízt, melyet a cukor nem tud nyújtani. És ezen mézédes íz néhol keserédes nyomot hagy. Nagyjából így lehet jellemezni Robyn legutóbbi lemezét, amely a Honey címet kapta. 2018 októberében jelent meg. 

Robin Miriam Carlsson, művésznevén Robyn, svéd énekesnő, zeneszerző-producer, DJ. 1995 óta van jelen a zenei palettán. Első albuma a Robyn is here, melyről két dal is szerepelt a Billboard Hot 100, azon belül is a top 10 kislemez listáján. Legismertebb dalai közé tartozik a With every heartbeat, a Dancing on my own vagy a Do it again, amelyet a Röykoppal közösen jegyez.

Az albumot Robyn egy nagyon közeli barát halála, valamint egy szakítás következtében kezdte írni. Javarészt egyedül írta, amely hozzásegítette őt is és a hallgatókat is, hogy egy igazán bensőséges, lágy és intim hangulat keletkezzen a hallgató és az előadó között. 

9 dal kapott helyet a lemezen, amely lágy, elektro-pop jegyeket foglal magába, szinte végig, 1-1 dalban pedig a 90-es évek játékos house jegyei fedezhetőek fel. 

img_3160.jpeg

Az album a Missing U című dallal indul, melynek szövegét egy svéd kortárs költő, Bruno K. Öijer inspirálta. Rögtön egy nosztalgikus, a fentebb említett keserédes hangulatba csöppenünk, egy olyan időszakba, amikor egy szakítás után kényszeresen próbáljuk magunk mögött "felásni" a múltat, feledni amennyit csak lehet, de sajnos ez képtelenség, mivel ... 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Minden hétre egy lemez (@mindenhetreegylemez) által megosztott bejegyzés,

Ahogy telik az idő, a fájdalom és a hiány enyhül, de még nem eléggé, ezt hivatott előadni a Human being: a hűvös utcák helyett maradj a karjaimban, táncoljunk. 

Sok párkapcsolatnak van egy szimbolikus dala, amely a szerelmük történetét írja le, az első ütemnél mindkét fél azonnal rávágja: ez a dal rólunk szól. Erről szól a Beacause it's in the music. A lírai én még mindig hallgatja, táncolja, megríkatja. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Minden hétre egy lemez (@mindenhetreegylemez) által megosztott bejegyzés,

A Baby forgive me jelent meg legutoljára kislemezként az albumról. A dal címe pedig mindent elárul. A Sent to Robin immediately pedig a folytatása, ha van valami válasz, vagy bármilyen mondanivaló, azt azonnal mondd el nekem.

A lemez B oldalának első dala, a címadó Honey egy ködös, erotikus atmoszférával átitatott dal, a maga érett nőiességével.

A Between the lines pedig kvázi játékos folytatása a kéjnek, örömteli játék a kiteljesedettség után, a megbocsátás után pedig folytassuk azt ami volt eddig, menjünk strandra, majd bulizni. 

Záródalként pedig visszatérünk a földre a mélység és a felhők övezte hullámvasútból. Egy megnyugvás, többé már nem leszek olyan bánatos, mint korábban. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Minden hétre egy lemez (@mindenhetreegylemez) által megosztott bejegyzés,

Mindig hálás dolog néha egy teljes albumot meghallgatni elejétől a végéig, ráeszmélni, egy-egy kiragadott dal hogyan illeszkedik egy puzzle-darabként egy nagy egészbe, és mesél el egy egész történetet. Főleg, ha ez a nagy egész egy olyan őszinte, fájdalommal teli, emberi megnyilvánulás, mint amilyen Robyn, Honey című lemeze. 

Ahogyan a The New York Times kritikusa is fogalmazott, ez az album egy igazi mestermű.

 

 

 

Szólj hozzá

zene külföldi lemez svéd bakelit honey zeneajánló lemezbemutató robyn albumajánló missing u ever again